fredag 5. september 2008

Grønn og hvit asparges

Aspargesen er en gammel kulturplante helt fra romertiden. Den dyrkes i Norge, Amerika og flere land i Europa. Den finnes i både i hvit, grønn og lilla.
Hvit,grønn og lilla asparges kan kokes og spises som forret eller hovedret. Asparges egner seg godt til stekt og røkt kjøtt og fiske retter forde den er så aromatisk. 1-2 cm kuttes av stilken før kokung, mens på den lilla og den hvite blir skrellet med potetskreller før bruk. Den kokkes i en bunt i 3-5 minutter, avhengig av tykkelsen.

Aspargesen innegolder kalsium, jern og fosfor og også litt A- og C-vitaminer. den er veldig kalorifattig. Grønn asparges har større næringsverdi en den hvite. Den er veldig kalorifattig.

Aspargesen skal oppbevares fuktig og ved 2 - 4°C og den må beskyttes mot direkte lufttrek og lys. Den grønne skal oppbevare fuktig, mens den hvite skal oppbevares tørt, hvis ikke så mister den sprøheten sin. I kjødedisken om natten må aspargesen ha et klede over seg sån at den ikke tørker ut eller mister fargen.

Kvaliteten på aspargesen finner du ved å se på om den er rett i formen, fast i konsistensen, stilken skal være saftfull frisk og sprø. Toppen skal være tette og hele og de skal ikke mørke flekker.

Ingen kommentarer: