lørdag 6. september 2008

Chili

Chili kommer fra Sør-Amerike, men den dyrkes i nå i Asia, Afrika og noen plasser i Europa. Den er i slekt med paprikaen, forskjellen er at chilien inneholder et stoff kalt capsaicin. Den har 30 gannger mer capsaicin en det er i paprikaen. Det er dette stoffet som gjør den så sterk på smaken. Det finnes veldig mange variante, den blir solkt fersk, tørket eller røkt.

Man tar ut stilken og frøene å skjerer den opp slik man vil ha den, den passer bra i meksikanske eller italienske retter også i taco eller på pizza. Chili kan også brukes som krydder.

Chilien inneholder litt A-, B- og C-vitamin.

Grønn chili holder seg lenger en den røde.

Chili skal være blank, glat, sprø og saftig med sterke farger.

Her er noen typer chili:

Grønn chili
Rød chili
Ananheim
Habanero
Hungarian wax
Jalapeno
New Mexican
Poblano
Serrano
Ancho

Kilder: frukt.no og google.

Ingen kommentarer: